A számlálóról

A Critical Mass közösség tagjainak, valamint a Magyar Kerékpárosklub eltökélt munkájának köszönhetően 2010 nyarán üzembe helyezték Magyarország első automata kerékpár számlálóját, amelynek célja – a kommunikáción kívül – a kerékpáros szokások feltárása.

<< A bal oldali navigációs menü segítségével itt minden információt megtalálsz, amit a számlálóról tudni érdemes!

 

Gyakori kérdések

Miért a Kiskörút?

  • Mert frekventált helyre szeretnénk elhelyezni, a város egy kiemelt pontján.
  • Nem a járdán haladó kerékpárosokat szeretnénk számolni, hanem az úton haladókat. Ez kerékpársáv esetén a valósítható meg leginkább.
  • Erre kiváló helyszín a Múzeum előtti széles, napos útszakasz, ahol a kerékpársáv létesítése óta elég sok kerékpáros halad, és tervezett a kijelző az útról és a járdáról is jól látható.

Mire jók ezek az adatok?

  • Természetesen egyetlen mérőhely nem alkalmas hosszútávú komoly közlekedés szakmai elemzésre. De megmutatja egy adott keresztmetszetben a napi, heti, forgalom lefolyást. Meglátjuk hogyan hat az időjárás a kerékpáros forgalomra, látjuk az évszakos változásokat. Bécsben 8 állandó kerékpáros mérőhely van, Zürichben idén nyáron 10 mérőhelyet helyez üzembe az EcoCounter.

Adatkezelés?

  • Modemen keresztül 15 percenként egy számadat fog érkezni a mérőegységből. Így a napi számsorok alapján egy kis szoftver segítségével rendszeresen megjelenhet az MK honlapján, és bannerként bárhol máshol az éves és napi adat. Ezek kívül napi, heti, havi idősorok, átlagok számíthatóak, grafikonok rajzolhatóak, ami az MK oldalán fog megjelenni. Az adatbázis bárki számára hozzáférhető lesz.

 

Származási hely: Számláló átadása