Bringázz a Suliba!

A közlekedésben is, mint minden másban, a gyerekek a legnyitottabbak az új gondolkodás befogadására. Szeretnénk a fenntartható közlekedést elterjeszteni hazánkban, ehhez szükséges a gyerekek oktatása, és rajtuk keresztül a szüleiké. A "Bringázz a Suliba!" kampányunk ezt segíti, arra szoktatja a családokat, hogy az iskolába nem kell autóval járni, használható erre a kerékpár is.

A Bringázz a Suliba kampány keretében általános iskolás gyerekek reggelente iskolába menet „bringavonatokhoz” csatlakozva vidám menetben eltekernek az iskoláig. A bringavonatokban a gyerekek sorban egymás után kerékpároznak, a sort egy-egy szülő vezeti illetve zárja le; a bringavonatosok a projekt leendő arculatának megfelelő pólót, sapkát viselnek, a biciklijükön kis zászló.


A júniusban induló kampányunk egy hosszú távú munka mintaprojektje, melynek célja a szülők ösztönzése, hogy a gyerekeik iskolába vitelekor a lehetséges közlekedési módok közül gyakrabban válasszák a kerékpárt, ezáltal a kampány a kerékpározást, mint aktív közlekedési módot minél szélesebb körhöz eljuttatva népszerűsítse. 

A mintaprojekt során egy XVI. kerületi iskolában próbáljuk ki a kidolgozott módszert, ez folyik éppen most. Szeptembertől már több iskolát vonunk be a kampányba, iskolánként körülbelül 100-100 gyereket. Egy biztonságos bringavonatba maximum 5 bringázó gyerek „fér el", akiket 2-2 felnőtt kísér.     

Magyarországon olyan kisérlet, program nem volt, aminek célja a szülők és gyereke közös közlekedési magatartásának változtatására irányult volna. Azonban ez a program külföldön sok helyen folyik nagy sikerrel. A Bringázz a Suliba kampány fő célja a gyermekek és a szüleik környezettudatosságra való nevelése, a közlekedési magatartásuk megváltoztatása. Közvetlen cél a kiválasztott iskolákban minél több gyerek és szülő bevonása, valamint a mintaprojekt eredményeinek felhasználásával az országos kampányhoz szükséges módszerek, eszközök és referencia kidolgozása.

A kampány fontos eleme a biztonság, ezért a gyermekek kizárólag szülői felügyelettel juthatnak el az iskolába. A kampány során az iskolákba úgynevezett biciklivonatok indulnak, melyet vállalkozó kedvű szülők kísérnek (vezetik és lezárják), ezekhez a „vonatokhoz” előre megtervezett útvonalon és időpontokban csatlakozhatnak az iskoláskorú gyerekek. A Magyar Kerékpárosklub a program megvalósításához oktatást, valamint a szülők számára a kerékpáros közlekedést segítő tájékoztató anyagokat biztosít a biztonságos kerékpáros városi közlekedéséről. A suliba bringázók emellett a kampány arculatának megfelelő pólót és sapkát, valamint zászlót is kapnak.

A Bringázz a Suliba! kampányt a Telekom "hello holnap!" kezdeményezése támogatja, a program oldalát a képre kattintva érhetitek el. Támogatónknak hála több tízezer szülőhöz és gyermekhez juttathatja el a kerékpáros közlekedés pozitív üzenetét, amellett, hogy a gyerekeket iskolába szállító bringa-vonatok üde és vidám színfoltjai lesznek Budapestnek.

Terveink szerint a szeptemberben már szélesebb körben induló kampány során a kerékpáros iskolába menetelek számát és a megtett útvonalat regisztráljuk google-alapú térképen: ezek alapján versenyeznek egymással a csapatok és a programban részt vevő általános iskolák. A megmérettetést legsikeresebben teljesítő iskolák kerékpártárolóval gazdagodnak, melyek kiválasztásában, engedélyeztetésében és felállításában a Magyar Kerékpárosklub aktív szakmai segítséget nyújt. Emellett a résztvevők között a kerékpáros közlekedés szempontjából hasznos és népszerű ajándékokat sorsolunk ki. A kampány időtartama alatt az iskolák között folyó versenyt számos más program is színesíti, többek között videó és fotó pályázatot, fotókiállítást és más vetélkedőket szervezünk. A fentebb említett térképet lentebb nézhetitek meg, persze ez még jócskán bővülni fog szeptemberig.


Bringázz a suliba nagyobb térképen való megjelenítése